Historie
Uitgeverij/Boekhandel Den Hertog heeft al een lange geschiedenis. Het gaat terug naar 1898... Cornelis den Hertog heeft een klompenmakerij en is een groot liefhebber van oude schrijvers. Omdat hij deze voorliefde graag wil delen met dorpsgenoten, begint hij met het verspreiden van boeken. De opbrengst van de verkoop blijkt een welkome aanvulling op de karige inkomsten en dus breidt zijn boekenbedrijfje gestaag uit.
Cornelis den Hertog en zijn vrouw Maria van Roselaar
Gebr. Den Hertog, Ter Aa
Willem Mijndert den Hertog treedt in de voetsporen van zijn vader. Zijn eerste publicatie: de uitgave van De brieven van Theodorus van der Groe. Hoewel de verkoop van boeken uitgeverij `Gebr. Den Hertog, Ter Aa` niet zonder succes is en er gaandeweg meerdere nieuwe uitgaven verschijnen, laat het economische klimaat in het Nederland van net voor de Eerste Wereldoorlog de consument weinig ruimte om dure boeken te kopen.
Om zich beter te kunnen ontplooien, verhuist Willem naar een grachtenpand aan de Oudegracht in Utrecht. Daar zet hij ook een boekhandel op. Voor meer faciliteiten is daarna een verhuizing naar de Lange Nieuwstraat noodzakelijk. Daar groeit het bedrijf gestaag door. Een ontwikkeling die abrupt ten einde komt door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
In het laatste huisje begon Willem in 1912 zijn uitgeverij.De Oudegracht te Utrecht.
Na de Tweede Wereldoorlog
Na de oorlog komen de uitgeverij en de boekhandel van lieverlee weer op gang. Het aanbod van -hoofdzakelijk- theologische boeken neemt sterk toe en krijgt ook meer betekenis. Willem overlijdt op 83-jarige leeftijd in 1972. In 1969 is de onderneming al overgedragen aan zijn zoon Cornelis. Cornelis waagt zich aan grotere uitgaven, zoals de Historie der Martelaren, de Acta van de Synode van Dordrecht in 1618 en 1619, alle werken van John Bunyan en de Bijbelverklaring van Dächsel.
W.M. den Hertog
Drukkerij
Na het overlijden van Cornelis krijgt zijn oudste zoon, de 34-jarige Willem Mijndert den Hertog, de leiding van het bedrijf. Hij is er al sinds 1961 werkzaam en in eerste instantie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de eigen drukkerij van de onderneming. In het jaar van zijn indiensttreding wordt de drukkerij in gebruik genomen. Deze belangrijke aanwinst stelt de uitgeverij voortaan in staat om haar boeken zelf te drukken en ook de kerkbladen van verschillende gemeenten te realiseren.
W.M. den Hertog met zijn vrouw en kinderen.
Van Utrecht naar Houten
Het herenhuis aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht is inmiddels veel te klein geworden. Een passende oplossing wordt gevonden in het plan om een nieuw pand te laten bouwen op bedrijventerrein Doornkade in Houten: een plek die niet alleen een grotere capaciteit garandeert, maar ook een betere bereikbaarheid.
Sinds 1997 wordt de boekhandel en uitgeverij geleid door de oudste zoon van Willem Mijndert: Cees den Hertog. Onder zijn leiding groeit de webshop uit tot een belangrijke pijler van de onderneming.
En nu...
Den Hertog: een veelzijdig boekenbedrijf. Kom eens langs in onze boekhandels in Houten en Middelburg. Hier vindt u boeken van alle bekende uitgevers. Daarnaast is er een ruim assortiment aan cadeauartikelen, Israëlproducten en spellen. In Houten vindt u tevens een theologisch antiquariaat en de afdeling import.
Van harte welkom! Koffie & thee staan altijd voor u klaar. Er is voldoende plek om rustig te zitten en boeken door te bladeren. Voor de kinderen is er een speelhuisje en er zijn veel kleurplaten.